söndag 25 oktober 2009

Vecka 43

Vi startade veckan med "hembesök" till 5 nya barn som också denna gång bor i Granängsringen.
I faddergrupperna på tisdagen målade vi en gemensam teckning medan vi lyssnade på klassisk musik av Grieg.
Vi började skriva "hemliga" sagor på datorn. Hemliga är de för att ingen förstår vad som skrivits om det inte är så att man kommit väldigt långt i skrivutvecklingen. De finns uppsatta på en vägg på avdelningen. För att ni ska kunna läsa sagorna har jag skrivit ner det som barnen har berättat.
På onsdagen fortsatte vi med temat trafiken och barnen fick färglägga trafikskylten "Herr gårman". Visade också att det finns en kvinnlig motsvarighet som börjar sättas upp lite här och var.
I torsdags hade vi idrott som vanligt på morgonen. Vi har läst sagan om elefanten Babar som en fortsättning på förra veckans bio på biblioteket. Och vi kom förstås in på riktiga elefanter där vi i en bok fick lära oss att en elefanthanne väger lika mycket som 80 vuxna människor, 6 bilar eller 1500 katter. Bokstaven E som i elefant har vi också arbetat med.
Läsgrupperna fortsatte vi med efter lunchen.
I fredags hade vi sagoläsande och sångsamling och på eftermiddagen halloweenfirande där barnen fick vara utklädda om de ville och äta och dricka en hel del smått och gott.

Nästa vecka är det höstlov från skolan och många barn är lediga. Återkommer vecka 45.

söndag 18 oktober 2009

Vecka 42

Istället för att gå till skogen gick vi till några av barnen som bor i Granängsringen. De fick berätta om vilka som bor hos dem och vi tog ett kort utanför deras port. Det kommer vi göra några måndagar framöver så att vi till slut har besökt alla i klassen.

I tisdags fortsatte vi i faddergrupperna med att göra statyer av stenarna vi målade förra veckan. Vi lekte också blinkleken eller spökleken som den också kallas.
Vi har arbetat färdigt med löven både i datorn och trycken på papper.
Städa hos våra husdjur vandrande pinnarna och bladen hann vi med. Några lyckades rymma men infångades snabbt och lades tillbaka i terrarierna.

I onsdags fortsatte vi med brandtemat med att barnen fick rita klart teckningar som Ebba hade påbörjat. Hon hade ritat 2 hus på varje teckning till alla 21 barn och barnen fick rita dit poliser, brandbilar och brandmän som bekämpade bränderna i husen.
Vi började också på ett nytt tema: trafiken. Barnen fick färglägga trafikljus och vi pratade mycket om hur man säkert kan ta sig till skolan via tunnlar, broar och övergångsställen.
Vi är också med i utlottningen av fina priser i Trafikkalendern genom att vi skickat in teckningar som handlar om trafiken vi gjort tidigare och genom att rösta på den idrottsstjärna man tycker bäst om. Den som fick flest röster var simmaren Sara Sjöberg med Zlatan på god andra plats.

Torsdagens idrottspass bestod av olika kullekar som svansleken och gammelgäddan och så förstås skepp, land och hav.
Efter det passet gav vi oss iväg till biblioteket i centrum och tittade på 2 kortfilmer om elefanten Babar och Astons stenar. Vi lånade hem några böcker om Babar och även om riktiga elefanter som vi ska läsa senare.
Läsgrupper startade vi denna dag då barnen är indelade i olika grupper med barn från Galaxens alla 3 klasser. De som kan läsa, läser några sidor i en bok för de andra barnen i gruppen som de haft i läxa att öva sig på inför sina föräldrar veckan innan. De som inte kan läsa är i en grupp tillsammans med Nina där hon har högläsning. Just denna dag var det några 2:or som läste högt för F-klassen.

På fredagen blev det som vanligt sagoläsning av Monstret i skåpet och stavelseklappningar av barnens namn. Vi började också med en trivselenkät med barnen som ni föräldrar ska få se resultatet av vid utvecklingssamtalen. Som avslutning på fredagen hade vi sångsamling med de andra 2 klasserna på Galaxen då vi bl.a. sjöng Pippisånger.


måndag 12 oktober 2009

Vecka 41

Den sedvanliga utflykten gick denna gång till skogen mellan Koriandergränd och Krusboda. Där fick barnen uppdrag som handlade mycket om barrträden och dess barr och kottar. Vi lekte en lek som heter "Alla ekorrar byter bo".

På tisdagen fortsatte vi med att göra löv på datorn och trycka löv på papper.




Denna dag satte vi i gång arbetet i våra faddergrupper. Varje faddergrupp består av en vuxen och ca 9 barn från våra 3 klasser på Galaxen (F-klassen, 1:an och 2:an) och vi kommer till att börja med jobba mycket med bild och form. Alla barnen fick presentera sig inför varandra och de har fått måla en varsin sten som senare ska sättas ihop till ett konstverk.

I onsdags var Nina på utbildning och hon ersattes av Bodil, som har jobbat här tidigare men som nu egentligen är pensionär. Vi delade in barnen i 2 grupper och arbetade med formen triangel och läste en flanosaga som heter "Sagan om vanten". Barnen fick sen svara på några frågor för att se om de lyssnat och förstått.

På torsdagen var all fritidspersonal på utbildning och då var det Bodil och Eva som skötte ruljangsen och barnen arbetade med bokstaven D och hade en stunds avslappning.

Sista dagen den här veckan läste Inga-Lill ur "Monstret i skåpet" och vi lekte lekar och hade tid även för fri lek.

fredag 2 oktober 2009

Vecka 40

På utflykten i måndags delades barnen in i 3 grupper där de fick utföra olika uppdrag som hade med lägesbegrepp att göra t.ex. bakom-framför, under-över, litet-stort osv. Sen lekte vi Entiteleken som är en slags tafattlek med olika fåglar och en örn som ska ta dem.

På tisdagen avbildade vi olika löv genom att måla på dem och sedan trycka lövet mot ett papper och rita på ett papper med ett löv under så att bladets nerver framträder på pappret. Titta gärna i hallen där vi satt upp resultaten. Vi har också målat lönnlöv i paint på datorn.

I onsdags fortsatte vi med rim i svenskan och geometri i matematiken. Vi sjöng också Majas alfabetssånger och StarKids sånger tillsammans med Stjärnans F-klass.

I går hade vi gymnastik som vanligt och denna gång fick de ta sig igenom en hinderbana och vi lekte spökboll och Skepp, Land och hav.

Hos Eva hade vi avslappning och högläsning av en sagobok och med Håkan arbetade de med bokstaven C.



Idag, fredag läste Inga-Lill ur Vivecka Sundals "Monstret i skåpet" och sen bakade vi muffins med recept från "Findus och Pettssons kokbok".

På söndag är det Kanelbullens dag!
Ha en trevlig helg!

Hasse och Nina