söndag 28 mars 2010

Vecka 12

I svenskämnet har vi hittills arbetat med rim, meningar, ord och stavelser och har nu kommit fram till det 5:e och sista kapitlet som handlar om ljud. Det vill säga om hur bokstäverna låter. De låter ju inte alltid som de heter och vissa bokstäver kan låta på 2 sätt, t.ex vokalerna. Det ska vi jobba med de sista veckorna.

På NTA som vi arbetar ihop med Stjärnans F-klass fortsätter vi att jämföra och mäta på olika sätt. Denna gång med små kuber som man sätter ihop och vi kom bl.a. fram till att det var svårt att mäta runda saker med dessa kuber. Lättare med ett måttband.





I faddergrupperna har vi fortsatt med våra små skulpturer av stickor. Är inte så enkelt som man tror, man måste hålla tungan rätt i mun.


I fredags använde vi Active boarden, vår nya interaktiva tavla där vi drog rätt namn till rätt bondgårdsdjur. Och vi fick också rita och skriva med den speciella pennan som hör till.





fredag 19 mars 2010

Vecka 11

I måndags gick den andra halvan av klassen till biblioteket i Tyresö centrum och fick en egen visning av biblioteket. Irene började med att läsa en saga om den busiga apan och hans kompis leoparden.
Hon berättade om vad för slags böcker som finns att låna och att man ska vara rädd om dem. De gillar inte mat, godis och läsk. Bara att bli lästa.

Man kan också låna böcker på alla möjliga andra språk.



Hur man lånar böckerna i låneapparaten visar Irene här.



Äntligen var det dags att få sitt alldeles egna lånekort och alla fick skriva sitt namn på baksidan.


Sen var det "bara" att välja 1 eller 2 böcker som var och en skulle få låna hem. Och då måste man ju titta i dem först.


När man valt böcker så var det dags för att gå till utlåningsapparaten och låna. Först stoppa i kortet, sen trycka koden och sen dra boken tills man får en tumme upp.


Det är inte så lätt att nå när man är liten.




Idag, fredag var vi i Bollmoradalens kyrka och tittade på deras påskutställning och hörde på Yvonne och Ulrika när de berättade om Jesus död på långfredagen och hans uppståndelse på påskdagen.





Det var 5 sådana här små "scener" som en snäll gammal dam har gjort i lera och hon kommer varje år och sätter upp detta.

fredag 12 mars 2010

Vecka 10

Veckan startade med ett besök av Bibbi som är tandsköterska på folktandvården. Hon berättade hur viktigt det är att borsta tänderna minst 2 ggr per dag. På morgonen efter frukost och innan man går och lägger sig. Helst ska en vuxen borsta barnens tänder upp till 10-12 årsåldern. Hon visade också hur man borstar tänderna..........

...........att man gnuggar med små rörelser mot tänder och tandkött och att det är viktigt med tänderna längst bak eftersom det är så svårt att komma åt där. Då måste man gapa stort.



Tänderna gillar att vila från mat och dryck, så man bör inte äta mer än 5-6 ggr per dag.



Alla barnen fick välja en varsin tandborste som de får ta hem. De barn som inte var här i måndags har också fått en tandborste som ligger i deras korg.



I faddergrupperna byggde varje barn en varsin skulptur av trästickor.


Det ska vi fortsätta med flera gånger. Så småningom ska vi sätta ihop allas konstverk till ett enda per grupp och till sist ett enda på hela Galaxen. Det ska bli spännande att se hur det kommer att se ut.








Denna vecka har vi fått en Active Boardtavla installerad. Det är en interaktiv tavla som sköts från datorn och kan visa allt man gör på datorn och lite till. Den har vi längtat efter länge och idag, fredag använde vi den för första gången. Vi såg en film om bl.a. grisar och får............

.............och sen färglade vi en bild om dessa djur.